Tammerfors

Domkyrkan

 

JOHANNESKYRKAN i Tammerfors byggdes 1902-1907 i finsk granit, mitt i jugendtiden. Arkitekt var Lars Sonck, en av Nordens främsta arkitekter genom alla tider. Domkyrkan i Tammerfors är hans mästerverk.

Kyrkorummet är intimt som en grotta. Låga, kraftiga stödjepelare håller upp läktaren. Är detta en plats för en liten skara av de första kristna? Nej, det är bara som det verkar – rummet är väldigt och har plats för 3 000 personer.

Den moderne arkitekten Reima Pietiläs världsberömde nya Kalevakyrkan också den i Tammerfors, är på alla sätt väldig, dess rymd enorm. Men den tar bara 900 sittande.

Till märkvärdigheterna med Soncks kyrka hör Hugo Simbergs målningar på murar och fönster.

Det var märkvärdigt redan att hela dekorationsuppgiften lämnades med full frihet till målarna Magnus Enckell och Simberg. Ingen var från Tammerfors. Bara det väckte rabalder.

Simberg förberedde sig noga. Han reste till Italien och studerade freskoteknik. Sen for han hem till Niemenlautta. Där rappade han en ladugårdsvägg som var murad med ljung och lera. Den övade han sig på. Sen hyrde han en stor ateljé i Tammerfors, där han målade från 7 på morron till 6 på kvällen och gymnastiserade enligt nånting som hette Müllers system. Det behövdes. Det han målade var nämligen en 40 m lång fresk runt läktaren med minsta höjd 2 m. Motivet var tolv pojkar som bar en girland så att de båda ropande och hörande visade hur olika vi människor förmår bära livets bördor.

Han målade också sitt favoritmotiv. Dödens trädgård. Högst upp i taket målade han en ringlande orm. Den skulle vara församlingens samvete.

När det kom ut vad som försiggick i kyrkan så protesterade de fromma i Tammerfors. De nya målningarna skulle granskas. Granskningsnämnden skulle rösta om pojkarna skulle få vara målade nakna eller om girlanden skulle målas för på något sätt. Och ormen måste absolut tas bort.

I sista stund gav bl a Gallen-Kallela sitt högsta lovord åt Hugo Simbergs konstverk. Det fick vara kvar.

Pingstdagen 1907 invigdes kyrkan. Simberg var inte med. Han hade trots gymnastiken överansträngt sig och låg på Hyvinge sanatorium.

-69